joi, 29 octombrie 2009

“Al dumneavoastră sincer, Șurik” de Ludmila Ulițkaia

“Exact ca o pisicuță, s-a gândit Șurik. Și s-a trezit că i se face milă. Dar mila era cam moale, un firișor de milă. Iar lăbuțele fierbinți de pisicuță nu-l lăsau în pace, își făceau de lucru insistent cu firișorul lui de milă. El și-a strecurat mâna jos și s-a pomenit că ține în palmă o fărâmă de picioruș gol și cald. Și mila a învins”

Mila transformă eroul capodoperei Ludmilei Ulițkaia “Al dumneavoastră sincer, Șurik” într-un servitor umil, pus la dispoziția domnișoarelor nesatisfăcute, de orice vârstă. Departe de a fi un Don Juan, Șurik este “băiatul mamei” care, odată maturizat, devine captiv fanteziilor tuturor cucoanelor frustrate și singure care îl abordează. Sexul nu e plăcere, este datorie.

Șurik nu-i un ratat, chiar dacă afectiv aproape nimic nu îi reușește, nici un prostituat sau cabotin. El nu știe să refuze, bunul simț nu îl ajută să se sustragă unor conjuncturi în care, deși le anticipă, devine victimă preferată, oferindu-le solicitantelor plăceri trupești obositoare, apoi cumpărându-le medicamente celor mai în vârstă dintre ele.

3 comentarii:

Cătălina Pană spunea...

Si cum se face ca nu am citit cartea.Pare foarte interesanta.La primul concediu in tara am s-o cumpar in imba romana ca la austrieci e mai greu de gasit o carte buna.Mersi de indiciu!

Cătălina Pană spunea...

pe aici costa o carte de la 20 de euro in sus.Eu fac comanda la clubulmeu de carte ca le obtin cu 2-3 euro mai ieftine.

Unknown spunea...

"Surik" a costat 35 ron. Daca vrei, iti trimit romanul prin Posta. Mi-l restitui cand revii in Romania.