“Onoarea pierdută a Katharinei Blum” de Heinrich Boll este un portret al fragilității femeii singure într-o societate misogină, reprezentată de o presă coruptă, însetată de scandaluri. Este un roman care tratează obiectiv gradul de legitimitate pe care îl poate avea manipularea atunci când se vrea compromiterea și excluderea din spațial public a unei persoane.
Menajera Katharina Blum are o aventură de o noapte cu unul dintre cei mai căutați criminali din Germania. Pusă pe urmele crimnalului, Poliția o arestează pe tânăra aventurieră și o supune unor îndelungi anchete. Katharina Blum devine subiect de primă pagină în ziarele de scandal. Minciunile care se vor scrie despre ea o vor pune în situația de a ucide din răzbunare.
4 comentarii:
O carte bună, pe mine m-a impresionat, am încă amintiri solide despre cartea asta. Tocmai treaba asta cu presa care poate deveni un instrument de tortură pshică, mi se pare o temă interesantă.Și faptul că își pierde principala ei îndatorire, de a informa și devine un factor de producere a unor scandaluri și de ațățare a unor conflicte.
Exact. Mai ales daca avem in vedere ca societatea germana trecuse de momentul 1945, iar tortura din trecutul nazist se vroia complet vindecata printr-un sistem nou, capitalist.
Modul cum ia atitudine presa in cazul K.B. demonstreaza ca nu se repecta niciun drept fundamental, ca acea perioada de tranzitie nu a fost scutita de alte crime..
Foarte buna cartea, am citit-o de trei ori pana acum...in germana.
Si mie mi-a placut mult. Adevarul e ca Heinrich Boll trebuie citit integral.
Trimiteți un comentariu