duminică, 25 decembrie 2011

Interviu cu domnul Florin Aluaș, redactor-șef Bistrița24

1. Înainte de toate, felicitări pentru inedita acțiune de desemnare a celor mai importante personalități din Bistrița de astăzi.

Multumesc!

2. De ce a fost nevoie de stabilirea personalităților Bistriței?

Nu putem spune că am răspuns unei nevoi. Reiterez însă ideea inițială: am vrut să oferim o alternativă la Premiile municipiului, oferite în fiecare an de Primăria Bistrița unor personaje mai mult sau mai putin agreate, uneori de-a dreptul „pe cumetrie”. Culmea, premiile sunt în bani, bani publici... Poate, cu această ocazie, vor realiza și reprezentanții municipalității că nu ar fi un capăt de țară să deschidă o pagină pe site-ul primăriei, în care cetățenii să poată vota pentru cei care urmează să ia premii din impozitele și taxele locale. Nu ar fi un demers perfect, dar ar fi mai aproape de adevăr.

3. În lista finală publicată după încheierea votului, ați inclus și propunerile publicului cu numărul de voturi aferent și, implicit, procentul voturilor candidaților. Rezultatele finale publicate includ, așadar, toate persoanele propuse de public cu numerul de voturi și procente aferent fiecarei propuneri sau au fost omise persoane și voturi din diverse considerente?

Da și... nu. Au fost eliminate propunerile în bătaie de joc, de genul „Cel mai bun politician? Costan cerșetorul” sau „Cel mai bun ziarist? Vecinul meu pix de lemn”. Am anticipat asemenea inconveniente.

4. Care este marja de eroare a chestionarelor, în funcție de fiecare secțiune?

Nu putem vorbi de o marjă de eroare atât timp cât noi nu am făcut predicții privind vreo intenție de vot ulterioară, ca în alegeri. Aici ce s-a votat... a ieșit. Marjele de eroare au legătură cu un anumit eșantion care ar putea sau nu să fie reprezentativ pentru un număr mult mai mare de votanți într-un scrutin ulterior.

5. Pe ce criterii au fost selectate numele propuse votului?


Criteriul a fost simpla notorietate a nominalizaților. Bineînțeles, sub rezerva faptului că, la fel ca în orice demers ce implică un anumit număr de nominalizări, există o doză de arbitrar, în sensul că e posibil ca un număr vast de persoane să merite efectiv nominalizarea, dar finalmente sunt alese câteva. De aceea, a 10-a propunere a putut fi făcută de către cititori.

6. Cum s-au putut împiedica eventualele fraude electronice în timpul votului? Au existat încercări de fraudare a votului?

S-a mers pe principiul general acceptat „un IP = un vot”, utilizat în toate anchetele online (de exemplu, ancheta Superlativele GSP). Orice tentativă de fraudă nu a putut trece peste această barieră. Dacă însă mobilizarea în masă pentru unul sau altul dintre nominalizați, chiar uzând de IP-uri dinamice, este considerată fraudă, atunci înseamnă că orice poll online e susceptibil, fiindcă această „vulnerabilitate” nu poate fi eliminată.

7. Cum s-au calculat procentele fiecărui candidat, în timpul și după închiderea votului?

A existat un script care a înregistrat automat procentele și a totalizat voturile și propunerile.

8. De ce propunerile de nume venite din partea publicului și propunerile organizatorilor nu s-au constituit într-o fază preliminară a listei finale?

Am fost întrebat acest lucru, într-un e-mail trimis redacției, chiar de către ineditul câștigător al categoriei Învățământ. I-am răspuns că exista riscul ca propunerile să fie neserioase sau chiar injurioase, de aceea ele au fost supuse unei moderări finale, care nu era posibilă in timp real. Și apoi am fi avut un sondaj pentru... un sondaj, cu riscul pierderii interesului pe parcurs.

9. Avem un caz special în care un nume propus de public și nu de organizatori, este vorba de domnul Dorel Nicoară, a devenit câștigătorul acelei secțiuni, respectiv la Învățământ. Cum comentați?

A fost o surpriză și pentru mine, dar mi-o explic printr-o mobilizare exemplară a susținătorilor d-lui prof. Nicoară, pe care, personal, nici nu îl cunosc. În schimb, o cunosc bine și o apreciez pe d-na prof. Camelia Toma, cu care am colaborat odinioară la Mesagerul. Am verificat în mod special această secțiune la final și totul a fost corect, chiar dacă a părut un pic ingrată ierarhia.

10. Succesul domnului Dorel Nicoară în acest sondaj poate sugera că era de facto o personalitate importantă. E singurul care a câștigat, repet, dintre propunerile publicului și nu dintre propunerile organizatorilor.

Cred că v-am răspuns deja mai sus. Domnia sa a apărut în lista finală, dar numai după ce a reușit să obțină un număr semnificativ de voturi la secțiunea deschisă Altul. Cât de importante sunt personalitatea și activitatea dânsului la Palatul Copiilor, au decis cititorii.

11. Absența numelui acestui domn Nicoară din lista de nume propusă de dvs. este o scăpare a organizatorilor? Cine își asumă absența domnului Nicoară din lista numelor propuse oficial pentru vot?

Nu o consider o scăpare din moment ce am recunoscut că nici nu-l cunoșteam pe d-l Nicoară, fapt care confirmă că nivelul său de notorietate era inferior celorlalți 9 propuși. Îmi asum, în schimb, absența altor nume importante ale învățământului bistrițean dintre cei nominalizați inițial. Poate meritau zeci de dascăli o nominalizare, dar acestea au fost limitele sondajului.

12. Considerați că rezultatele chestionarelor reflectă obiectiv cele mai mari personalități ale Bistriței sau aveți regrete privind acuratețea rezultatelor?

Consider că peste 10.000 de voturi într-o lună reflectă în bună măsură opțiunile cititorilor noștri. Practic, sunt personalitățile Bistriței alese de publicul portalului nostru de știri, iar obiectivitatea sau subiectivitatea sunt date de acest aspect. Personal, aș fi avut alți favoriți la mai multe categorii.

13. Cum vor fi recompensate personalitățile bistrițene care au câștigat prima poziție în chestionare, în urma votului?

Am mentionat și pe site, la finalizarea sondajului. O distincție de onoare și un interviu. Nu am intenționat să oferim sume sau alte premii, lăsăm această plăcere Primăriei Bistrița, din banii publici.

14. Vă felicit încă o dată pentru inițiativă și vă doresc mult succes și sărbători cu bine acum, în preajma Crăciunului.

Vă mulțumesc o dată în plus și vă atrag atenția, în final, că acuzele exprimate pe blogul d-voastră privind sexismul sau frauda în demersul nostru abia încheiat nu au niciun temei. Sărbători fericite!

(întrebările de mai sus i le-am adresat domnului Aluaș, redactor-șef Bistrița24, organizatorul campaniei privind desemnarea personalităților Bistriței, la câteva ore după publicarea rezultatelor finale ale chestionarelor, în dimineața zilei de 21 decembrie. Rezultatele făcute publice mi-au ridicat câteva serioase suspiciuni formulate în întrebări, și am dorit clarificarea acestora. În absența unui răspuns imediat, am postat materialul de mai jos, numit Sexism și fraudă la Bistrița. Două zile mai târziu, am primit de la domnul Aluaș, răspunsurile pe care le regăsiți în acest material. Îi mulțumesc. Voi reveni cu concluzii.)

Niciun comentariu: