vineri, 8 aprilie 2011

Dariusz Sośnicki, despre poezie

Am fost la lansarea cărții lui Dariusz Sośnicki, Familia P., și am notat câteva lucruri care mi s-au părut interesante, oferite răspunsuri la întrebările care i-au fost adresate autorului polonez.

"Poezia nu slujește exprimării propriilor stări, este un aspect mai puțin important acest lucru. De exemplu, Familia P. nu este despre doi oameni care trăiesc o existență în contemporaneitatea poloneză, ci o carte despre un anumit stereotip care funcționează în culturi de masă și nu numai. Poezia ne dă șansa de a ne exprima în această lume, dar, în același timp, ne retrage această șansă. Cred că poeții, în general, nu știu cum va suna ultimul vers al unei poezii.

Singurul lucru care certifică știința unui poet este limbajul. Arta poetică rezistă în a stăpâni un limbaj, dar nu complet. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru un poet este să fie preocupat în permanență de limbaj, toate celelalte lucruri vin de la sine."

Familia P. este primul titlu apărut în colecția Orfeu (colecție îngrijită de Claudiu Komartin), a Casei de editură Max Blecher, în parteneriat editorial cu Tracus Arte. Traducere și prefață: Vasile Moga. Concept grafic: Ana Toma.

Niciun comentariu: