luni, 9 noiembrie 2009

"Regele se-nclina si ucide" de Herta Muller

“Regele se-nclina si ucide” de Herta Muller este o culegere de noua eseuri autobiografice in care constiinta scriitoarei devine marca propriei literaturi.

Intransigenta, sincera, extrem de lucida, autoarea nu este o patetica vulnerabila care vorbeste despre chinurile prin care a trecut in timpul regimului comunist din Romania si obsesiile exilului din Germania. Tensiunea textului e asemeni asteptarii unui cutremur anuntat, devastator, care se apropie intr-un spatiu real, demistificat si autopsiat.

Urmarita de Securitate, supusa interogatoriilor, umilita, amenintata, acuzata pe nedrept, Herta Muller isi va petrece anii tineretii intr-o lume compromisa, demonica, amenintatoare si fara perspective. Ororile din timpul regimului lui Ceausescu o va pune in situatia disperata de a accepta moartea ca pe o monstruozitate mai putin grava decat comunismul insusi. In Romania nu se poate muri demn, iar daca te lasi ucis de comunisti e ca si cum ai complota cu sistemul lor. Propria viata devine un pariu cu sinele, desi dexteritatea cu care Muller isi examineaza iminentul sfarsit ii paralizeaza de multe ori orice dorinta de evadare. “Moartea ma mai lasase o data sa plec, dar nu ma tratase cu refuz. Am luat-o ca pe o simpla amanare, pentru ca apa inca era foarte rece iar soarele primavaratic o mangaia inca atat de somnoros.”

Obsesia mortii, spaima de tot ce e viu, puternicul sentiment al dezradacinarii, singuratatea, dezolarea, sunt doar cateva dintre temele care fac din aceasta carte o sinteza a uneia dintre cele mai ravasite constiinte intelectuale ale acestui inceput de secol si, in acelasi timp, un manifest politic, cultural si social in favoarea demnitatii umane.

Scrisul nu vindeca pentru ca viata traita nu are corespondente fixe in limbajul concret. Cand scrie despre viata traita, cuvintele Hertei Muller devin repere orientative, nu expresii clare. "Nu-i adevarat ca pentru orice exista cuvinte si nici ca gandim intotdeauna cu ele. Pana si in ziua de azi multe lucruri nu le gandesc in cuvinte: nu le-am gasit pe cele potrivite nici in germana satului, nici in germana de la oras, nici in romana, nici in germana din Est sau din Vest."

O lectura paralizanta, reflexiva, deloc usor accesibila, o carte care trebuie citita daca nu din placere, neaparat din necesitate.

O marturie a trecutului criminal care isi trimite inca fantomele in prezentul vietii din Romania, "Regele se-nclina si ucide" este o sintagma a regelui-dictator. Dictatorul isi atribuie abuziv dreptul de veto pentru viata si moartea supusilor de pe "insula".

Niciun comentariu: