luni, 5 octombrie 2009

Relatare despre regele David

Romanul “Relatare despre regele David” de Stefan Heym este o incursiune extrem de dură în biografia unuia dintre cele mai complexe personaje ale Vechiului Testament, regele David.


Cu un stil tranșant, dinamic, răscolitor, dar foarte obraznic, Heym scrie fără menajamente povestea istoricului Etan ben Hosia însărcinat de regele Solomon cu o misiune pe cât de interesantă și măgulitoare, pe atât de riscantă.

Este un roman provocator nu doar pentru cei interesați de exegeza biblică vechi-testamentară. Se poate constitui într-o parabolă a unor vremuri, totuși, sacre, în care se vor demonta multe adevăruri devenite, între timp, tabu- uri.

Curtea regelui Solomon e plină de lingăi și de curve, judecata lui e coruptă, măreția regatului e prezentă doar la curtea regală, în afara ei supraviețuind o populație robită de taxe obligatorii și de ore suplimentare de muncă, extenuante și violente, la construirea Templului lui Iahve din Ierusalim.

Aflat în culmea gloriei, "cel mai înțelept dintre regi", Solomon, i-a încredințat istoricului Etan ben Hosia din Ezrah misiunea de a redacta o biografie definitivă a lui David, cel de-al doilea monarh al lui Israel și tată al regelui Solomon.

Biografia are o miză enormă. Ea trebuie să fie “relatarea singură și adevărată și hotărâtoare, istoricește exacte și recunoscute oficial, privitoare la uimitoarea înălțare, la viața cu frica lui Dumnezeu, precum și la isprăvile de vitejie și la minunatele înfăptuiri ale lui David ben Iesei, alesul Domnului”.

În căutările amănunțite, Hosia apelează nu doar la însemnările și zvonurile care circulau în Ierusalim și în provincie, ci recurge la mărturiile decisive ale unor martori-cheie din anturajui lui David. De exemplu, întâlnirile jurnalistice pe care le are cu principesa Micol, una dintre fostele soții ale lui David și soră a primului rege al lui Israel – Saul, vor face din David un ucigaș cu sânge rece, un sărăntoc bisexual, un om plin de complexe și vanități stupide.

Textul criptic devine expus și dezbătut, iar rezultatele investigațiilor lui Hosia sunt formulate în întrebări inteligente, dar care vor atrage furia regelui și a acoliților lui slugarnici.

Acuzat de “cuvinte împletite,” Etan ben Hosia a fost condamnat la moarte, în urma unei judecăți solomonice.

Recomand lectura acestei cărți datorită ineditului ei și a modului cum ficțiunea și adevărul istoric se pot completa magistral.

Niciun comentariu: