miercuri, 21 octombrie 2009

Ludmila Ulițkaia

Ludmila Ulițkaia (n. 1943, Baskiria, fosta URSS) este cea mai importantă prozatoare din literatura rusă contemporană și unul dintre cei mai bine vânduți scriitori ai momentului (peste două milioane de exemplare vândute).

A studiat Biologia la Universitatea din Moscova, specializarea genetică, pe care a practicat-o puțin timp din cauza unor considerente politice, apoi s-a reorientat spre Științele Sociale.

A debutat în 1983 cu o carte de nuvele, „100 de nasturi", după o perioadă de cenzură impusă de regimul sovietic. Recunoașterea internațională i se va datora celei de-a doua cărți, „Soniecika” (1992), pentru care va primi Premiul Medicis pentru autori străini (Franta, 1996). Alte titluri: „Rude sărace”, „Medeea și copiii ei”, „Înmormântare veselă”, „Călătorie într-al nouălea cer”, „Minciunile femeilor”, „Cei dintâi și cei de pe urmă”. Romanul „Al dumneavoastra sincer, Șurik” a primit numeroase distincții internaționale, printre care: Cartea anului (Rusia, 2004), Premiul național pentru literatură (China, 2005), Premiul Grinzane Cavour (Italia, 2008).

Ludmila Ulițkaia se bucură de o apreciere internațională extraordinară, cărțile ei fiind traduse în peste 20 de limbi. În limba română au fost tipărite deocamdată cele mai importante cinci titluri ale autoarei.

Niciun comentariu: