joi, 23 mai 2013

Demnitatea melomanului

Demnitatea melomanului este un ghid pasionant de inițiere în arta de a înțelege muzica clasică – teza întregii opere artistice a muzicologului George Bălan. Această carte de meloman pătimaș demonstrează că, deopotrivă pedagogică și mistică, triada compozitor-interpret-ascultător poate deschide perspective metafizice ale unei lumi din ce în ce mai nepopulate astăzi. Noutatea pe care o aduce George Bălan constă nu în acceptatea unei dogme inefabile, ci în fragmentarea acestui de neatins în părți matematice.
Într-un limbaj purtând savoarea și voluptatea seratelor muzicale de altădată, muzicologul George Bălan revine, prin această carte, în atenția publicului din România, la fel de îndrăgostit de propria vocație ca în anii în care sălile arhipline ale Ateneului Român conturau, prin conferințele sale, dimensiuni spirituale oficial interzise.

George Bălan (n. 1929, Turnu Măgurele) este un important muzicolog român, licențiat în Filosofie și Teologie, absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București (instituție în care și-a desfășurat cariera didactică timp de 20 de ani), doctor în Estetică Muzicală. Nevoit să evite constrângerile regimului comunist, din cauza reputației sale emerite și a fidelizării unui public prin scrierile constante și conferințele periodice de la Ateneul Român, George Bălan s-a autoexilat în Germania, în 1977. Înființează la Sankt Peter o școală de muzică, Musicosophia Schule, cu activitate în toată Europa, destinată formării ascultătorului de muzică. Poliglot, a scris și publicat peste 50 de studii despre muzică în limbile de circulație europeană, cele mai importante fiind: Muzica, artă greu de înțeles?; Der philosophische gehalt der musik; Enescu – mesajul, estetica; Muzica, temă de meditație filosofică; Sensurile muzicii; Înnoirile muzicii; L’esprit de Wagner; Schönberg und seine Schule; Inițiere muzicală;Mică filosofie a muzicii; O istorie a muzicii europene.

Trăiește în Sankt Peter, Germania.

Website:
www.musicosophia.com
www.george-balan.ro

Mai multe informații, pe site-ul Casei de editură Max Blecher.