joi, 24 noiembrie 2011

Grupaj de poeme în "România Literară"

Poemele: lagăr, supraveghere, trenul din roman, teritoriu, distrugerea, următorul și pândă au apărut în numărul curent, 46, al României Literare, pagina 17.

De asemenea, în numărul 47 al aceleași reviste, cuvinte mult prea frumoase despre interviul meu din Observator Cultural (nr. 600, pag. 21.)

"Un portret al artistului la tinereţe

În OBSERVATOR CULTURAL (nr.342, din 10-16 noiembrie), un cristian publică un interviu cu poetul Gabriel Daliş. Dialogul celor doi ne-a atras atenţia prin firescul şi sinceritatea confesiunii. Iată ce spune Daliş despre mutarea sa din provincie la Bucureşti: „Venirea mea la Bucureşti a însemnat însă o schimbare de paradigmă. Munceam foarte mult într-o ţară străină numită Bucureşti, de care mă apropia doar aceeaşi limbă pe care o vorbisem şi acasă. În rest, puteam să mă consider un cetăţean străin, departe de ţara mea. Aici mi-am făcut un anturaj frumos, apoi am început să călătoresc, dacă nu ieşeam din ţară o dată la trei luni simţeam că nu mai sunt bun de nimic. Mai târziu, când voiam să găsesc ceva cu adevărat frumos în viaţă, n-am mai găsit pentru că nu mai scriam. Deloc. Bucureştiul m-a descurajat teribil. Şapte ani nu mi-a publicat absolut nimeni nici un rând, nu am citit în nici un cenaclu, nu am avut nici o lectură, singura mea ieşire erau site -urile literare de mâna a treia, unde orice amator putea să-şi publice tâmpeniile.” Din această pagină reies limpede frământările, îndoielile, asumarea eşecului, dar şi credinţa în literatură, toate atribute proprii poetului/ scriitorului autentic (aflat la început de drum şi nu numai) şi, de aceea, interviul poate fi privit ca un convingător portret al artistului la tinereţe. "

6 comentarii:

alexandru petria spunea...

Felicitari! Am citit grupajul.

Radu Vancu spunea...

E bine, Gabriel, lucrurile încep să se întâmple aşa cum trebuie. :)

Unknown spunea...

@ alexandru petria, mulțumesc.
@ Radu Vancu, un burghez ca tine, mai rar. mulțumesc mult.

Anonim spunea...

frumoase.

Unknown spunea...

@ora25, mulțumesc. Mă bucur că ai revenit cu gânduri bune, de data asta.

Anonim spunea...

Impresionant, rar si mai scrii si bine. Chiar foarte bine. Si mai ales poezie, surtout en Roumanie.Bravo, continua, cu mult curaj, lucrurile bune ies tarziu, dar ies. Il faut espérer et ne jamais te détourner de ton chemin. Endy te saluta dintr-un oras frontalier francez.Il faut saluer le courage et l'étoile.