luni, 2 mai 2011

Încotro?

O nouă regie scabroasă care amintește de poza de grup a lui Băsescu împreună cu jurnaliștii răpiți în Irak. După o gravă controversă cu Donald Trump (candidat, se pare, la prezidențialele de anul viitor din Statele Unite) și ajuns la 40% în sondaje, Obama iese în miez de noapte să anunțe, într-un spectacol orchestrat, menit să ne țină mințile ocupate pentru o vreme (după cum bine spunea o prietenă) - Osama ben Laden a fost ucis de trupele americane. Dacă în urmă cu patru ani, în timpul campaniei electorale, Obama îmi părea un fel de star pop fără repertoriu, acum arată ca un Dan Diaconescu senzațional. Acest anunț este, în fond, un fel de boală închipuită a ipohondrului.

Din ideea de monarhie britanică și de succesiune a unei dinastii de peste o mie de ani, reprezentate și de recenta nuntă dintre Prințul William și Kate Middleton, Cristian Tudor Popescu reține atât: "o unire între un plăvan cu început de chelie și o pisi englezoaică". Obișnuit să latre, acest câine de apartament mârâie și când e vreme de relaxare. Un individ mânios pe degeaba, prieten vechi al minerilor, incapabil de o respirație de ozon, obișnuit de ani întregi cu vâscozitatea lentă a hidrocarburilor.


Am fost surprins și profund cutremurat de vestea morții lui Alex Leo Șerban, un om căruia i-am citit cărțile și i-am purtat o prețuire deosebită. M-au tulburat nespus și comentariile îngrozitoare pe care le-am citit în subsolul știrilor care au relatat moartea acestuia. Oare demența să fie singura competiție fair din România? Ar trebui dată o lege prin care să se aresteze rasiștii și proștii cu fobii ciclice.



Nu cred în sfințenia oamenilor sau în capacitatea acestora de a dobândi asemănarea de care vorbea Moise în prima carte a Pentateuhului. Șfințenia este atributul exclusiv al lui Iahve, Dumnezeul lui Israel. Beatificarea lui Ioan Paul II, o figură emblematică pentru secolul trecut, poate părea interesantă printr-o viziune socială, pragmatică. În altă ordine de idei, fie că este vorba despre acest papă sau alt sfânt/fericit, orice act de canonizare mi se pare comparabil cu gestul lui Adam de a mânca din fructul oprit, penalizat imediat de către Iahve, sau, mai ales, cu trufia îngerului Lucifer de a fi asemenea lui Dumnezeu. Omul, ca și îngerii, nu poate fi nici Dumnezeu, nici parte din Dumnezeu. Asemănarea omului cu Dumnezeu este imposibilă.

Niciun comentariu: