vineri, 6 noiembrie 2009

Angela Marinescu - "Probleme personale"

Considerata una dintre cele mai importante voci feminine ale poeziei romanesti, Angela Marinescu revine in atentia publicului si a criticii literare cu un nou volum de versuri, “Probleme personale”, aparut de curand in prestigioasa colectie de poezie a Editurii Cartea Romaneasca.

Poeta nu se dezminte de temele care au consacrat-o; confesiva, scandaloasa, pe alocuri incomoda si de-a dreptul rea cu propriul sine, Angela Marinescu isi concepe poemele ca pe niste mici suflete incorporate pe care le sfarteca gratios, apoi le analizeaza. Pasionata de evidente acute si de detalii fiziologice, avantul ei poetic se camufleaza intr-o drama existentiala care deschide perspective metafizice asupra lumii inconjuratoare, de nebanuit pentru unii. Existenta este o zbatere mocnita, panicoasa, care nu se mai termina, scriitura se asterne scrasnita, uneori nemiloasa, directa, excentrica, lipsita de autodiplomatie: “de aceea, zic, nu va luati dupa mine si, mai ales, nu/ ma judecati.// stramosii mei au fost preoti si hoti de cai/ iar eu sunt o hoata batrana/ si unsa cu toate unsorile.”

Carnalitatea poarta amprente metafizice, ample, trupul e un continut in care suferintele se aduna asemenea vulturilor care isi infig clontii intr-o prada, la intamplare, dupa un zbor rotitor, prevestitor de moarte.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am citit aceasta poeta, dar randurile tale inteligente ma vor face sa cumpar chiar maine cartea ei!

Unknown spunea...

Anonimule, ma bucur ca ai trecut iar pe aici. Multumesc pentru aprecieri, dar daca vrei, iti pot imprumuta eu cartea

Anonim spunea...

Am auzit de această carte, foarte posibil s-o cumpăr. La mulți ani! Toate cele bune!

Unknown spunea...

Daca vrei, ti-o imprumut. Multumesc pentru urari.

Alexandrina spunea...

Astazi se decerneaza in Prometheus premiul "Cartea anului". E si Angela Marinescu nominalizata. Poate te duci sa o vezi.